Vervoer van 46 goudstaven
Publicatiedatum 27-03-2025, 13:20 |
Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, 18 november 2024, ECLI:NL:OGHACMB:2024:279
Deze zaak is interessant omdat er sprake is van een nogal opvallend witwasvoorwerp, namelijk 55 kilo goudstaven. De verdachte vervoerde deze van Venezuela naar Dubai.
De verdachten in deze zaak zijn aangehouden op Aruba wegens een melding dat zij vanuit Venezuela onderweg waren met een grote hoeveelheid goud. Het goud dat zij bij zich hadden was zonder de vereiste documenten ontvangen en zonder de benodigde exportvergunning uitgevoerd van Venezuela naar Aruba, waarna het goud pas op Aruba voorzien werd van valse douanedocumenten.
Daarnaast werd het goud zonder veiligheidsmaatregelen vervoerd, dus zonder hulp van de gebruikelijke zwaar beveiligde geldtransporten. Het vervoer vond plaats op basis van vertrouwen en niet op basis van een schriftelijke overeenkomst. Er is ook geen nader onderzoek gedaan naar de herkomst van het goud. Tot slot werd er in de transacties gebruik gemaakt van schijnvennootschappen.
Om dit witwasvermoeden te weerleggen heeft de verdachte documenten overlegd. Dit betroffen onder andere een aankoopfactuur, een uittreksel van de Venezolaanse belastingdienst, een aanvraag voor een mijnexploitatievergunning en een verkoopcontract. Het OM heeft bij nader onderzoek ontdekt dat het bedrijf van de aankoopfactuur pas is ingeschreven sinds de datum die op de factuur staat. Daarnaast bleek het goud niet afkomstig van die leverancier, waardoor er een poging is gedaan de herkomst te verhullen.
Het Hof oordeelt dan ook dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van het goud. “Onder bovenvermelde omstandigheden kan het niet anders zijn dan dat het goud afkomstig is uit enig misdrijf en dat de verdachte daar ook wetenschap van had.”
Deze manier van goud transporteren is vaker voorgekomen. Lees voor een eerdere uitspraak over Venezolaans goud in dit nieuwsbericht. Deze zaak was destijds terugverwezen door de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2018:327), waarbij voor die zaak de volgende zinssnede interessant was:
“Het enkele feit dat een transporteur goud vervoert uit Venezuela waarbij er misdrijven zijn begaan om een exportvergunning te omzeilen (waaronder valsheid in geschrift) is volgens de Hoge Raad niet voldoende om te kunnen concluderen dat het goud ‘afkomstig is uit enig misdrijf’.”
De Hoge Raad wijst daarom het witwassen met valsheid in geschrifte als gronddelict af, maar met toepassing van het stappenplan kan wel een veroordeling voor witwassen zonder bekend gronddelict volgen.