Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Schijnconstructie met valse facturen

Rechtbank Amsterdam, 8 november 2024, ECLI :NL:RBAMS:2024:6869

De rechtbank heeft de verdachte schuldig bevonden aan witwassen door het, samen met anderen, werken in een schijnconstructie met Bulgaarse bedrijven. Hierbij werd gebruik gemaakt van katvangers en valse facturen.

Het onderzoek is begonnen bij een medeverdachte die in verband werd gebracht met de invoer van drugs. Uit de gegevens van de bankrekening bleek dat er regelmatig contante opnamen van € 5.000 werden verricht. Dit werd onder meer door verdachte gedaan. Bij verdachte zijn bij aanhouding en doorzoeking van de woning grote contante geldbedragen aangetroffen.

Voor het bewijzen van het witwassen van het aangetroffen geldbedrag wordt het zes stappenplan gevolgd. Er is een gerechtvaardigd vermoeden van witwassen door de grote hoeveelheden contant geld die zijn gevonden bij de verdachte, terwijl deze geen legale inkomsten heeft. Daarnaast zijn in de woning een geldtelmachine, een kluis en verschillende bankpassen op naam van andere personen en bedrijven gevonden. Er staan ook twee Bulgaarse personen ingeschreven op het huisadres van de verdachte, maar met geen van de genoemde personen of bedrijven heeft de verdachte enige connectie.

De verdachte heeft verklaard wat de modus operandi was. De bedrijven waar de bankpassen van zijn aangetroffen zouden door Bulgaarse personen zijn opgericht in opdracht van de medeverdachten. Vanuit de Bulgaarse bedrijven werden facturen gestuurd naar ‘klanten’. De klanten betaalden de facturen en vervolgens kregen verdachte en anderen de opdracht om, met ter beschikking gestelde pinpassen, bedragen van maximaal € 5.000 te pinnen. De contanten werden vervolgens verdeeld, in enveloppen gedaan en teruggegeven aan de klanten die de facturen hadden betaald.

Door bij te dragen aan deze constructie heeft verdachte geholpen met het ‘rondpompen’ van duizenden euro’s die zo buiten het zicht konden blijven. Deze handelswijze rechtvaardigt ook het vermoeden van witwassen, waardoor een verklaring van de verdachte verlangd mag worden over de legale herkomst van het geld. In deze zaak heeft de verdachte juist verklaard over de ónjuiste gang van zaken. Het geld kan niet anders dan van misdrijf afkomstig zijn.

Verdachte verklaarde dat hij van een medeverdachte had gehoord dat het geld afkomstig was uit belastingontduiking en hij was op de hoogte van de handelswijze met betrekking tot de facturen. Derhalve is er ook sprake van wetenschap dat het geld uit misdrijf afkomstig was.

Deel deze pagina