Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Risicolanden project offshore vennootschappen

Publicatiedatum 19-08-2019 | Laatste update 10-02-2021 (om technische redenen opnieuw gepubliceerd in 2024)

Het AMLC is in 2017 een project gestart om de risico’s in kaart te brengen rond witwassen in Nederland met betrokkenheid van offshore vennootschappen. Gezien alle publicaties rond het investeren van crimineel geld in vastgoed ligt hier in eerste instantie de prioriteit. Concreet wordt in het project onder andere gekeken naar risico’s rond offshore vennootschappen betrokken bij Nederlands vastgoed (als eigenaar of hypotheeknemer).
Ten behoeve van de uniformiteit is in het project gewerkt met een eigen lijst van landen die specifiek voor het project als verhoogd risico aangemerkt werden. Ons is meerdere malen gevraagd door publieke en private partijen of wij meer inzicht zouden kunnen geven hoe we in dit project gekomen zijn tot landen die in deze situatie mogelijk een verhoogd risico zouden kunnen hebben. Hierna zullen wij onze werkwijze schetsen en een overzicht geven van de landen die wij hebben aangemerkt als risicolanden voor ons project.

Onze methode is als volgt geweest: we hebben allereerst bronnen (organisaties) geselecteerd die landenlijsten publiceren in relatie tot risico’s voor witwassen, corruptie, terrorismefinanciering, belastingfraude etc. Denk aan de FATF, IMF, Oxfam Novib en de OECD. Daarnaast hebben we twee interviews afgenomen met vakdeskundigen waarin we hebben gevraagd om risicolanden in hun optiek. Vervolgens hebben we deze lijsten naast elkaar gelegd en de landen geselecteerd die vier keer of meer voorkwamen op de diverse lijsten. Hieruit kwam uiteindelijk een lijst met 42 landen naar voren.

Ook is ons gevraagd de lijst te delen. Natuurlijk zijn wij hiertoe bereid waarbij wel gewaarschuwd moet worden dat dit geen nieuwe officiële lijst is en deze ook niet limitatief is. Het gaat om een lijst gemaakt voor het doel van ons project. Daarnaast moge duidelijk zijn dat de lijst tijdsgebonden is en opgemaakt is in 2017.

Dit brengt ons op de volgende lijst met 42 landen:

Andorra, Anguilla, Antigua & Barbuda, Aruba, Bahama’s, Barbados, Belize, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Cook Islands, Costa Rica, Curaçao, Cyprus, Dominicaanse Republiek, Dominica, Gibraltar, Guernsey, Hong Kong, Isle of Man, Jersey, Kaaiman Eilanden, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg, Maleisië, Malta, Marshall eilanden, Mauritius, Monaco, Montserrat, Panama, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent & de Grenadines, Samoa, Seychelles, Singapore, Turkije, Turks- & Caicoseilanden, Vanuatu, Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) en Zwitserland.

Deel deze pagina