Frauduleuze beleggingsinstellingen met Nederlandse bankrekening
Publicatiedatum 16-10-2020, 11:32 |
,De AFM ziet een stijging in signalen over risicovolle beleggingen bij buitenlandse aanbieders. De aanbieders zijn met Europees Paspoort actief in Nederland en vallen daarmee niet onder toezicht van de AFM. In enkele gevallen beschikken de aanbieders zelfs niet of niet langer over het vereiste Europese Paspoort en veinzen zij een zekere legitimiteit door gebruik te maken van handelsnamen sterk lijkend op die van vergunde aanbieders.
Online laat de aanbieder mooie winsten aan de belegger zien. Het kantelpunt wordt voor de belegger bereikt bij de ‘cash-out’; het moment dat de belegger de virtuele winsten wil uit laten betalen. Daar gaat het mis: de aanbieder betaalt niets uit. In werkelijkheid zijn de gelden van de belegger nooit belegd. Veelal worden de gelden kort na bijschrijving weggesluisd. Door middel van buitenlandse vennootschappen worden de gelden witgewassen, waarbij gebruik kan worden gemaakt van betaaldienstverleners.
Door de betrouwbaarheid die het Nederlandse financiële stelsel geniet, is het voor buitenlandse aanbieders aantrekkelijk om Nederlandse bankrekeningen aan te houden, waarop de nietsvermoedende belegger kan storten. Red flags zijn:
- Ontbreken van afschrijvingen naar (buitenlandse) particuliere beleggers (de zgn. cash-out)
- Geen indicatie van investeringsactiviteiten
- Afschrijvingen (bulk) naar niet-gelieerde buitenlandse entiteiten
- Laag of geen banksaldo (zgn. doorsluisrekening)