Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanpak spookbewoning

Politie en Justitie komen in actie tegen spookbewoning. Een aantal verhuurbemiddelingsbedrijven faciliteert criminelen door het verhuren van dure en luxe appartementen in ruil voor contante huurpenningen. Criminelen wonen anoniem doordat huurcontracten vaak andere namen bevatten en de werkelijke bewoners niet aangemeld worden bij de gemeente.

Recent werden twee eigenaren van een Rotterdams verhuurbedrijf aangehouden. Zij beheerden ongeveer 100 woningen waar onder andere hennepkwekerijen, harddrugs en grote hoeveelheden cash en wapens met munitie werden aangetroffen. Het Openbaar Ministerie gaat het verhuurbedrijf vervolgen voor witwassen. “Als er zulke bedragen cash worden betaald en de huurder beschikt niet over goede papieren en wil anoniem blijven, dan mag je ervan uitgaan dat je geld aan het witwassen bent’’, zegt officier van justitie, Petra Willemse.

Deze maand is een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam gepubliceerd (een jaar na de uitspraak) van een woningbemiddelaar die veroordeeld is voor schuldwitwassen. Verdachte accepteerde contante betalingen en controleerde de inkomenspositie van haar klanten niet. In het kader van een opsporingsonderzoek naar huurders van verdachte is zij als getuige gehoord. De politie heeft haar toen verteld dat wanneer zij doorging met haar huidige bedrijfsvoering, zij zich mogelijk schuldig maakt aan een aantal delicten. Ondanks deze waarschuwing is zij doorgegaan met haar gebruikelijke bedrijfsvoering. Gelet op deze bedrijfsvoering en het feit dat zij eerder gewaarschuwd is, had verdachte volgens het hof redelijkerwijs moeten vermoeden dat de ontvangen huurpenningen een criminele herkomst hadden. Lees de volledige uitspraak hier: ECLI:NL:GHAMS:2017:5601.

Deel deze pagina