Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Anti Money Laundering Operational Network (AMON)

AMON

AMON is een informeel netwerk dat bestaat sinds 2012, bedoeld voor medewerkers van opsporingsdiensten die zich bezighouden met witwasbestrijding. Dit informele netwerk vervangt uiteraard niet de officiële kanalen via Europol, Interpol en/of rechtshulpverzoeken. Het netwerk kan helpen bij eventuele knelpunten of vertragingen bij officiële verzoeken. Daarnaast is het netwerk bedoeld om kennis op het gebied van witwassen en witwasbestrijding met elkaar te delen. Daarnaast bevordert het netwerk operationele samenwerkingsverbanden tussen de AMON deelnemers.

Doelstellingen van AMON

  • Internationale samenwerking bevorderen op het gebied van witwasbestrijding;
  • Kennis en best practices op het gebied van witwasonderzoeken verzamelen en delen;
  • Het identificeren van de meest efficiënte kanalen om informatie te delen;
  • Het onderhouden van een secure web-based platform om kennis en niet-operationele informatie te delen;
  • Verzorgen van trainingen op het gebied van witwasbestrijding;
  • De effectiviteit van onderzoeken over de landsgrenzen heen naar witwassen te bevorderen door snellere antwoorden en gebundelde deskundigheid.

Organisatie
Europol voert het secretariaat van AMON. Er zijn nu ongeveer 28 landen die deelnemen. AMON heeft een stuurgroep waarin 6 landen vertegenwoordigd zijn (België, UK, Frankrijk, Bulgarije, Spanje en Nederland). Ieder jaar wordt er een internationaal congres georganiseerd vanuit AMON voor witwasbestrijders vanuit de deelnemende landen maar ook andere landen die mogelijk willen aansluiten. Het doel van dit congres is wederom kennis op het gebied van witwasbestrijding met elkaar te delen maar ook nog niet deelnemende landen te laten deelnemen. Het is de bedoeling om meer kennisuitwisseling te laten plaatsvinden binnen het netwerk. Daarnaast wordt ingezet op het tot stand laten komen van operationele samenwerkingsverbanden tussen de AMON deelnemers. Het AMON netwerk richt zich niet alleen op landen binnen de EU maar wereldwijd. De deelnemende landen leveren de naam aan van een nationaal contactpersoon voor het AMON netwerk waar de vragen vanuit de andere landen terechtkomen.

Nederland voorzitter van AMON
In het jaar 2020 is Nederland voorzitter van het AMON netwerk. Het Nederlandse voorzitterschap wordt gecoördineerd door het AMLC in samenwerking met de Landelijke Recherche van de Nationale Politie. Onder het Nederlandse voorzitterschap is voor Trade Based Money Laundering (TBML) gekozen als belangrijkste thema. Het is de bedoeling om in 2020 meer kennisuitwisseling te laten plaatsvinden binnen het netwerk. Daarnaast wordt ingezet op het tot stand laten komen van operationele samenwerkingsverbanden tussen de AMON deelnemers.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Denk je dat AMON iets kan betekenen voor je werkzaamheden of onderzoek? Neem dan vooral contact op.

Contact
Voor Nederland zijn de contactpersonen van het AMON netwerk:

Deel deze pagina