Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Betalingen aan advocaten

Advocaten mogen betalingen slechts giraal ontvangen. Contante betalingen zijn in principe niet toegestaan, tenzij er feiten of omstandigheden zijn die een contante betaling rechtvaardigen.

Nemen advocaten toch contante betalingen aan van cliënten dan moeten zij op grond van artikel 6.27 van de Verordening op de advocatuur (Voda) contante betalingen van eenzelfde cliënt die in een zaak of over een periode van ten hoogste 1 jaar een bedrag van € 5.000 of meer betalen, voorafgaand overleggen met de deken. Naast contante betalingen zijn in beginsel ook betalingen in natura of betalingen in de vorm van cryptocurrency niet toegestaan (regel 19 van de gedragsregels voor de advocatuur).

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een rapport geschreven met betrekking tot (contante) betalingen aan advocaten en de daarmee gepaard gaande risico’s. Naar aanleiding van de conclusies van dit rapport zal de NOvA de komende periode nader verkennen of de huidige regelgeving met betrekking tot betalingen aangepast dient te worden. Lees hier het rapport van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vrouw weigert contante betaling aan te nemen

Deel deze pagina